Osaaminen

Viisaan viipyilyn taito

Johdammepa itseämme, yhteistyötä, projektia tai tuhansien ihmisten organisaatiota, yksi tärkeimmistä ja ehkä vaikein johtajuuden taito oppia, on viisaan viipyilyn taito.

Nonna Babitzin tukee työssään kokeneita johtajia kehittämään luonnettaan, löytämään poikkeuksellisen johtajuuden, saamaan aikaan pysyviä muutoksia ja elämään todeksi johtajuuden, jolla liiketoiminta menestyy. 

LIIKAA 

Jos johtaja tekee viipyilyä liikaa, se onkin välttelyä, joka näyttäytyy jahkailuna, viivyttelynä, päättämättömyytenä ja johtamattomuutena. Liikaa viipyilyä tekevä johtaja luo ympärilleen turhautumista ja pettymyksen tunteita, jotka murentavat luottamusta. Meillä on tapana vältellä asioita, jotka tuntuvat hankalilta. Joko tehtävän aloittaminen tuntuu liian haastavalta, jos tehtävä näyttäytyy monimutkaisena tai hallitsemattomana, tai tilanteeseen liittyy epämiellyttävien tunteiden tai konfliktin pelkoa.  

Silloin meissä laukeaa välttelytekniikat, joissa monella on jo musta vyö. Yksi jahkailee aloittamista ja siirtää epämiellyttävän asian aloittamista huomiseen. Toinen aloittaa kaikenlaista sijaistoimintaa juuri silloin kun tulisi hoitaa ikävältä tuntuva asia kuntoon, vaikka tietää että olisi viisaampi ryhtyä toimeen. Usein asunto ei ole koskaan niin siisti, kuin vältellessä vaikeaan asiaan tarttumista tai vaikean keskustelun avaamista.  

Itsepetoksen ammattilaisena saattaa mieli keksiä mitä värikkäimpiä tarinoita siitä, miksei tehtävään tarvitse tai edes kannatta nyt ryhtyä. Tarinoita miten asia ehkä ratkeaa itsestään tai että tuskin se oikeasti oli sitä mitä tiedän sen olevan. Tuttua on myös sopiva unohtelu, asia unohtuu näppärästi aina silloin kun sitä olisi mahdollista edistää. Muistat, että piti soittaa lääkäriin aina silloin kun puhelinaika on juuri päättynyt. Ja viimeisimpänä, mutta ehkä vaarallisimpana välttelytekniikkana tuttu, pakeneminen. Jotkut pakenevat hankalia tilanteita fyysisesti, toiset henkisesti. Joskus pakeneminen näyttäytyy uppoutumisena johonkin aikaa vievään aktiviteettiin, vaikka juoksemiseen, joillain pakenemisen mahdollistaa alkoholi. Toiset käyttävät pakenemiseen aggressiivisuutta viestintuojaa kohtaan, sen sijaan, että kohtaisivat itse oman toimintansa tai toiminnan puutteensa. Toisille huumori palvelee pakotietä asioiden käsittelystä tai kohtaamisesta.  

onna Babitzin esittelee projektipäivillä väittelytekniikoita
Nonna Babitzin esitteli Projektipäivien keynote-puheenvuorossaan erilaisia väittelytekniikoita, jotka ovat varmasti meille kaikille tuttuja. Työnnätkö sinäkin pääsi pensaaseen vältelläksesi asioita?

Oli välttelytekniikkasi mikä tahansa, viisaalla viipyilyllä välttely tulee meille itsellemme näkyväksi ja sen voi tietoisesti lopettaa. Välttelytekniikoista luopuminen tekee johtajuudesta vaikuttavaa, vastuuta kantavaa ja luottamusta herättävää. Se auttaa meitä kasvamaan myös ihmisiä, kohtaamaan itsemme rehellisenä. Jotta voimme oppia ja kasvaa.  

Olen lukemattomia kertoja käynyt keskustelun, jossa kokenut johtaja pohtii, että tarvitsisi pitkän viikonlopun erämökillä jonkun asian ratkaisemiseen tai suunnitteluun, ja jossa minä kysyn ”meillä on vielä reilu 20 min coaching sessiosta jäljellä, miltä tuntuisi hahmotella ihan ensimmäiset ajatukset siitä mitä tähän asiaan liittyy?” Ja n. 15 min myöhemmin paperille on piirtynyt kaikki oleellisimmat otsikot ja ratkaistavat kysymykset. Aliarvioimme viisaan viipyilyn voimaa. Keskittynyt syvä ajattelutyö, rohkeasti tutkien ja hiljaisuuteen nojaten on todella vaikuttavaa. Minkä verran sinulla on kalenterissa aikaa viisaalle viipyilylle? 

Väittelytekniikat

– Jahkailu 
– Sijaistoiminta 
– Oikeuttava tarina 
– Sopiva unohtelu 
– Pakeneminen 

Mitkä ovat sinulle tutuimmat välttelytekniikat ja niiden toteuttamismuodot?  

LIIAN VÄHÄN 

Nonna Babitzin Projektipäivillä

Jos viipyilyä taas tekee liian vähän, se näyttäytyy ympärille äkkipikaisuutena, halki-poikki-pinoon päätöksentekona ja jyräämisenä, josta usein seuraa tunteina turvattomuutta ja halveksuntaa, joka luo pelkoa ja romuttaa luottamuksen. Jos johtajalla ei ole rohkeutta (usein hän käyttää tekosyynä aikaa) viipyillä hetken, tutkia hetken, olla utelias, on seurauksena usein kovin kiireinen, mutta ei niin kovin tuottava tiimi, jonka kokemus työn kuormittavuudesta on punaisella. 

Polku asiantuntijasta projektipäälliköksi, esihenkilöksi tai johtajaksi on hyvin yleinen, ja sen polun kompastuskivenä on vahva onnistumisen kokemus tietämisestä, nopeudesta ja asioiden ratkomisesta. Usein ne ovat olleet juuri niitä toimintamalleja, joiden ansiosta on asiantuntijana onnistuttu ja saatu kehuja. Johtajuudessa tarvitaan kuitenkin toista strategiaa, ei tietämisen tilaa, viisaita viipyilyn hetkiä, asioiden ja ajattelun tutkimista nopean ratkomisen sijaan. Usein liian nopea päätös tai toiminta perustuu olettamuksiin ja nopeudesta tulee suurin tulosten aikaansaamisen hidastaja. Näennäisesti tehdään paljon, mutta joko vääriä asioita tai ei niin viisaalla tavalla. Saadaksemme parhaan mahdollisen lopputuloksen, mahdollisimman nopeasti, meidän tärkein taitomme on usein taito hidastaa oikeassa paikassa. Pitää osata luopua kaasusta kurveissa, jotta päästään nopeimmin perille. 

VIISAASTI  

Viisas viipyily on pysähtymistä, uteliaisuutta, aktiivista toisen ja itsensä kuuntelua sekä rohkeutta esittää vaikuttavia kysymyksiä. Viisas viipyily tukee oppimista, rakentaa turvan tunnetta ja mahdollistaa sitoutumisen sekä helpottaa tavoiteltujen tulosten aikaansaamista, tavalla, joka vahvistaa luottamusta. Viisaan viipyilyn taidon ytimessä on pysähtyminen, uteliaisuus ja tietoisuuden kasvattaminen. Pysähdytään toki tutkimaan käsiteltävää asiaa, mutta viisaan viipyilyn huomio on ajattelun tutkimisessa. Siinä mitä havaintoja teemme omista ajatuksista, oletuksista, tarinoista, ajatustemme luomista tunteita, toistuvista ajattelumalleista ja näiden vaikutuksista käsiteltävään asiaan. 

Luottamus on tärkein pääoma johtajuudessa. Kaikki vaikuttava johtajuus rakentuu luottamuksen rakentamisen taidon päälle. Ilman luottamusta kaikkeen muodostuu kitkaa. Innovointi on tahmeaa, vuorovaikutus haastavaa, yhteistyö tuntuu kuormittavalta, on vaikea sopia mihin keskitytään tai miten tehtävät jaetaan ja päätöksenteko tuntuu lähes mahdottomalta. Jos luottamus on heikko, kitka hidastaa kaikkea ja lopputulosten saavuttaminen on hidasta. Jos johtajan tapa ajatella, toimia ja vuorovaikuttaa rakentaa luottamusta, kitka häviää ja tuloksia alkaa syntyä nopeasti. Nopein tapa kasvattaa liiketoiminnan tulosta on vahvistaa luottamusta. Viisas viipyily mahdollistaa luottamuksen rakentamisen, viisaan päätöksenteon sekä oppivan organisaation. 

Miten sinä voit viipyillä viisaasti ja vahvistaa luottamusta yhdessä onnistumista mahdollistaen? 

Muutamia kysymyksiä viisaan viipyilyn hetkiin: 

Mikä on se ratkaistava kysymys, oletetun kysymyksen takana? 

  1. Mikä tekee tästä pohdinnasta minulle tärkeää? 
  1. Mitä vaikuttavuutta tavoittelen? 
  1. Mistä tiedän, että riittävä vaikuttavuus on saavutettu? 
  1. Mitä asioita tähän liittyy, joiden tutkiminen voisi olla hyödyllistä? 
  1. Miten haluan asiaa työstää? 
  1. Mitä oletuksia teen? 
  1. Miten viisas minä tätä lähestyisi? 
  1. Miten tarinaani tämän ympärillä olisi viisasta muokata? 
  1. Mitä toistuvia malleja, toiminta- tai ajattelutapoja tunnistan? 
  1. Miten minä itse olen onnistumisen tiellä? 
  1. Mitä minussa nyt tapahtuu, tätä pohtiessa? 
  1. Jos arvostamani ihminen olisi kuunnellut pohdintaani, mitä hän nyt kysyisi? 
  1. Mikä on tullut näkyväksi? 
  1. Mistä minun tulee luopua? 
  1. Miten minusta huokuu luottamus? 
  1. Miten olen viisastumassa? 
  1. Miten voin hyödyntää oivaltamaani? 
  1. Kuka olen, kun asia on ratkennut? 

Mihin huomioni siirtyy nyt? 

Kirjoittaja:

Nonna Babitzin 

Tukee kokeneita johtajia kehittämään luonnettaan, löytämään poikkeuksellisen johtajuuden, saamaan aikaan pysyviä muutoksia ja elämään todeksi johtajuuden, jolla liiketoiminta menestyy. 

Nonna Babitzin
Nonna Babitzin Senior Executive Coach (ICF Master Certified Coach) Adare Oy

Oliko sivun sisällöstä hyötyä?