Helsinki perustettiin vuonna 1550 Vantaanjoen suulle Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan käskystä. Tänään Helsingin kaupunki tarjoaa palveluja lähes 666 000 asukkaalleen kaikilla eri elämänalueilla. Terveydenhuollosta kaupunkisuunnitteluun, kouluista kaupunkiliikenteeseen ja asumisesta suurkaupunki-infrastruktuuriin, unohtamatta alati kasvavaa digitaalisten palvelujen valikoimaa. Monet näistä tehtävistä ja niiden kehittäminen, kuuluvat Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan vastuulle.
Kaupunkiympäristön toimialalla on samanaikaisesti käynnissä yli 100 kehittämishanketta. Niiden lisäksi hankesalkuissa on lukuisia rakennus- ja infrastruktuurihankkeita. Projekteihin osallistuu tavalla tai toisella suurin osa toimialan 1.700 työntekijästä sekä vielä lisäksi suuri määrä kaupallisia kumppaneita, tavarantoimittajia ja alihankkijoita.
Julkisella sektorilla on kautta linjan meneillään voimakas ”projektitransformaatio”, siirtyminen kohti projektiorientoinutta toimintatapaa. Kunnallisissa organisaatioissa projektinhallinta ja -johtaminen on nykyisin kriittinen ja kasvava ammattikunta. Projektit, salkunhallinta ja jopa strategian johtaminen projektien avulla ovat nousseet myös Helsingin kaupungin ylimmän johdon agendalle. Hyvin merkittävää on huomata, että asia ei ole esillä ainoastaan juhlapuheissa, vaan johto on itse mukana ja osoittaa vankkaa tukea projektinhallintakulttuurin kehittämiselle kaupunkiympäristön toimialalla.
Onko projektitoiminnassa kehitettävää? Aina on.
Projektitoiminnan systemaattinen kehittäminen parantaa tehokkuutta, tuottavuutta ja onnistumista. Projektitoiminnan kehittäminen kannattaa aina, kunhan se toteutetaan systemaattisesti! Kehittäminen perustuu aina selkeään, faktoihin perustuvaan, yhteiseen ymmärrykseen nykytilanteesta.
IPMA Delta-arviointi on erinomainen työkalu organisaatioille, jotka ymmärtävät kehittämisen mahdollisuudet, haluavat systemaattisesti parantaa projektikyvykkyyttään ja onnistua projekteissa paremmin. IPMA Delta on ennen kaikkea PMO:n ja johdon yhteinen työkalu. Sen avulla selvitetään ja dokumentoidaan organisaation prosesseja ja johtamisjärjestelmää, henkilöstön osaamista, projektinhallinnan ja johtamisen käytänteitä ja toimintaympäristöä laaja-alaisesti. IPMA Delta paljastaa organisaation projektitoiminnan ongelmien juurisyyt, pullonkaulat ja tärkeimmät kehityskohteet. IPMA Delta- arviointi auttaa priorisoimaan kehittämistoimenpiteet, kohdistamaan ne tehokkaasti ja toteuttamaan vaikuttavasti.
Kaikki tieto kerätään organisaatiolta itseltään. Arvioinnin tulosten perusteella organisaatio pystyy kehittämään prosessejaan, kouluttamaan henkilöstöään, asettamaan selkeitä tavoitteita ja käyttämään resurssejaan tehokkaammin. Tämä johtaa nopeasti parempiin projektien tuloksiin, resursoinnin tehostumiseen, aikataulujen pitämiseen ja asiakastyytyväisyyteen
Projektijohtamisen tilannekuva ja kehittämisen tiekartta
Projektijohtamiselle on kaupunkiympäristön toimialan organisaatiossa luotu vankka perusta, hyvät yhteiset menetelmät ja rakenteet. Projektihenkilöstön, PMO:n ja johdon yhteinen innostuneisuus ja tukeva pohja kehittämiselle innoittivat etsimään hyvää työkalua tai menetelmää, joka antaisi sekä selkeän tilannekuvan ja ymmärryksen vahvuuksista että näkemyksen tärkeimmistä kehitys- ja parannuskohteista.
”IPMA Delta -arviointi sopi erinomaisesti tilanteeseemme. Halusimme rakentaa faktoihin perustuvan tiekartan PMO:n ja projektijohtamisen kehittämiselle. IPMA Deltan avulla saimme kerättyä valtavan määrän tietoa ja näkemyksiä sekä organisaatiomme projektiammattilaisilta että johdolta. Erittäin kokeneet IPMA Deltan arvioijat analysoivat ja tiivistivät suuren tietomäärän meille hyödylliseen ja käyttökelpoiseen muotoon.”
Mikael Eklöf, PMO
”IPMA Delta -arvioinnin loppuraportissa saamiemme toimenpide-ehdotusten pohjalta voimme suunnitella ja kehittää projektitoimintaamme pitkäjänteisesti. IPMA Delta -arviointi ei (onneksi) tuottanut suuria yllätyksiä. Sen sijaan se auttoi meitä jäsentämään monia PM-toimintojemme syy-seuraussuhteita ja näkemään ”metsän puilta.” IPMA:n Delta-arviointi on antaa meille hyvin perustellut lähtökohdat seuraaville kehittämisaskeleillemme. Arvioinnin tulokset ja kehityssuositukset todella auttavat ja ohjaavat meitä valitsemaan suunnan ja ottamaan järkeviä askeleita toiminnan kehittämisessä.”
Elsa Paasilinna, Kehittämis- ja digitalisaatiopäällikkö
”Lähdemme nyt systemaattisesti jatkokehittämään projektitoimintaamme ja salkunjohtamistamme. Kehittäminen kytketään osaksi toimintamme kyvykkyyksiä kasvattavaa ja uudistumista tukevaa muutosohjelmaa. Ohjelma toteuttaa selkeät ja vaikuttavat kehittämisen ja digitalisaation johtamiseen tarvittavat palvelut vastaamaan vaikuttavammin asiakkaiden tarpeisiin, toimintaympäristön muutoksiin ja varmistamaan talouden tasapainon.”
Päivi Majuri, ohjelmapäällikkö
Lisätietoja IPMA Delta -arvioinnista: jouko.kaaja@pry.fi