Osaaminen

Projektit kuriin karismalla

Muistele viimeisintä palaveria, johon osallistuit. Kuka osallistujista oli mielestäsi karismaattisin ja miksi? Voisitko se muiden mielestä olla myös sinä?

Heidi Torn

Heidi Torn – Vaikutusvaltaistuin Oy:n luova johtaja, rekrytoija, kirjailija ja artisti

Karisma on kykyä rakentaa syvää luottamusta. Tämä luottamus puolestaan saa tiimiläiset arvostamaan mielipiteitäsi, sitoutumaan yhdessä sovittuihin tavoitteisiin ja innostumaan projektista yhtä paljon kuin sinä. Pohja luottamukselle taas alkaa rakentua, kun kohtaat uuden ihmisen. Itse asiassa luotte toisistanne mielikuvan alle sekunnissa. Tämä mielikuva puolestaan perustuu kaikkiin aistien välittämiin havaintoihin aina vaatteiden väristä kädenpuristukseen. Syntyneelle mielikuvalle luotettavuudesta tai epäluotettavuudesta etsitään vahvistusta toisen käytöksestä, josta kaikkein merkittävimpänä tulkitsemme toisen kehonkieltä.   

Karisma lähtee kehonkielestä ja kielenkäytöstä 

Koska karisma perustuu käytökseen, pystyt itse vaikuttamaan vaikuttavuuteesi paljonkin. Oma kehonkieli jää meiltä helposti tiedostamatta ja siksi viestimme ovat välillä ristiriitaisia ihan tahtomattamme. Tällainen ristiriita puolestaan vahvistaa muiden käsitystä epäluotettavuudesta, vaikka he eivät osaisikaan selittää syytä tuntemukselleen. Jos haluat vahvistaa mielikuvaa luotettavuudestasi sanattomilla viesteillä, kannattaa pitää huolta siitä, että kädet ovat näkyvillä. Piilotetut kädet voivat olla toiselle ihmiselle evoluution vuoksi viesti kätketystä aseesta. Käännä myös nenä ja napa osoittamaan kohti puhekumppaniasi, niin hän kokee sinun olevan kiinnostunut aidosti hänen asiastaan. Kaikkein parhaimmillaan karisma onkin tunne siitä, että olet toiselle juuri sillä hetkellä maailman tärkein ihminen.  

Erilaisia sävyjä puolestaan opit parhaiten huomaamaan ja hyödyntämään kuuntelemalla itseäsi. Tämä tapahtuu helpoimmin nauhoittamalla saman lauseen monella eri tavalla ja vertailemalla lopputuloksia. Kokeile esimerkiksi käskevää, kannustavaa, epävarmaa ja energistä sävyä. Liioittele rohkeasti, sillä silloin huomaat, mikä meni överiksi ja mikä jäi laimeaksi.  

Jos haluat lisätä karismaasi sanojen suhteen, kiinnitä huomiota siihen, käytätkö paljon pieniä täytesanoja. Esimerkiksi sana ’tota’ kuormittaa helposti kuulijan työmuistia, jolloin aivot joutuvat tekemään enemmän töitä keksiäkseen, mitkä sanoistasi olivat merkityksellisiä. Sen seurauksena kuulija ärtyy ja ärtymys puolestaan yhdistyy hänen mielessään sinuun.   

Karisman kehä

Tulkinnan varaa 

Kymmenen vuoden aikana keräämämme yli kuudentuhannen ihmisen aineiston perusteella karisman kolme tärkeintä ominaisuutta ovat luotettavuus, rehellisyys ja luonnollisuus. Siksi projektia johtavan on hyvä luvata vähemmän kuin pystyy pitämään, myöntää erityisesti omat mokat ja välttää mielipiteitään vastaan puhumista. On hyvä kuitenkin muistaa, että sama asia voi merkitä ihmisille aivan eri asioita. Esimerkiksi aikataulusta sovittaessa kannattaa huomioida, että perjantaihin mennessä voi toiselle tarkoittaa torstai-iltaa ja toiselle perjantain puolta yötä. Siksi mielikuvaa toisen luotettavuudesta voikin nakertaa vuorovaikutustyyliin liittyvä väärinymmärrys.  

Vuorovaikutustyyli ja kulttuuri vaikuttavatkin paljon siihen, mitä toinen ihminen pitää karismaattisena. Vaikka karismaattinen henkilö herkästi mielletäänkin ulospäinsuuntautuneeksi, valovoimaiseksi persoonaksi, voivat myös hiljaisemmat introvertit olla karismaattisia, koska heidän seurassaan muut tulevat kuulluiksi.  

Karisma: uhka vai mahdollisuus? 

Vaikka karisma onkin loistava työkalu johtaa projekteja entistä onnistuneemmin, liittyy siihenkin muutamia sudenkuoppia, joita olisi hyvä ottaa huomioon. Joskus voi käydä niin, että karismaattisen ihmisen mielipiteitä kysytään pikkuasioissakin, jolloin hänen työmääränsä kasvaa vaivihkaa valtavaksi. Erilaisia näkemyksiä esittävään tiimiläiseen saatetaan myös alkaa suhtautua torjuvasti, mikä on riski hyvälle työilmapiirille ja kehittymiselle. 

Projektin rooleja valittaessa olisikin hyvä kiinnittää huomiota siihen, kenen työssä karisma on erityisen tärkeää. Esimerkiksi sidosryhmille viestittäessä oman alansa asiantuntija ei välttämättä olekaan se kaikkein paras valinta, vaan tiedon esittäjäksi olisi hyvä saada mukaansatempaava innostaja. Samalla on hyvä muistaa, ettei karisma tee kenestäkään hyvää tai huonoa työntekijää, mutta sen valjastaminen oikein voi antaa projekteille ja sitä kautta organisaatioille kilpailuedun ja vahvistaa työssä viihtymistä jopa enemmän kuin yksittäinen palkkio. 

Kun seuraava palaveri alkaa, katso ympärillesi uusin silmin. Miten voisit vahvistaa tai hyödyntää tiimiläistesi karismaa? Entä millaisen vaikutuksen voisit itse tehdä muihin? Vaikka karisma kreikaksi tarkoittaakin jumalan suosionosoitusta, ei karisma onneksi ole vain synnyinlahja, vaan sitä voi kehittää ihan arkisissa tilanteissa koko elämän ajan.   

Oliko sivun sisällöstä hyötyä?