Osaaminen

Pieni tekoälyaapinen

Tekoäly (AI) on noussut nopeasti tärkeäksi osaksi teknologista keskustelua, tuoden mukanaan joukon uusia käsitteitä ja termejä. Teimme pienen sanakirjan selvittämään keskeisiä tekoälyyn liittyviä termejä suomeksi.  

Tekoälyaiheinen kuvituskuva

Kuvateksti tähän

Algoritmi 

Algoritmi on sääntöjen joukko, jota tietokone noudattaa suorittaessaan operaatioita. Algoritmit ohjaavat tietokoneen toimintaa eri tilanteissa.  Esimerkiksi chatbot voi käyttää algoritmeja suositellakseen tuotteita asiakkaan ostohistorian perusteella. Tällaisessa järjestelmässä usein perustason generatiivinen kielioppialgoritmi (GPT) ja yrityksen omaa tietämystä sisältävä datasta muodostettu lisäsääntöjoukko. 

Rajapinta (API) 

Rajapinta eli API (Application Programming Interface) on joukko menettelytapoja, joiden avulla yksi sovellus voi käyttää toista palvelua. API mahdollistavat esimerkiksi laajennusten, kuten Grammarlyn, käytön eri sivustoilla. 

Yleinen tekoäly (AGI) 

Yleinen tekoäly (AGI, Artificial General Intelligence) on hypoteettinen tekoälymuoto, joka pystyy ymmärtämään ja oppimaan mitä tahansa ihmisten suorittamaa tehtävää. Tällä hetkellä AGI ei ole olemassa, vaan kaikki tekoäly on kapeaa (narrow AI). Tilanne muuttuu nopeasti. 

Tekoäly (AI) 

Tekoäly viittaa koneiden kykyyn suorittaa tehtäviä, jotka vaatisivat normaalisti inhimillistä älykkyyttä. Esimerkkejä tekoälystä ovat ihmisen puheen ja tekstin ymmärtäminen, kielten tunnistaminen ja kääntäminen sekä henkilökohtaisten suositusten luominen. 

Bias 

Bias eli vinouma tai vääristymä tarkoittaa tilannetta, jossa algoritmin tulokset suosivat tai vastustavat tiettyä ajatusta. Tämä johtuu algoritmin virheellisistä oletuksista. Esimerkiksi, jos algoritmilla on tietoa vain omenoista, se voi olettaa, että omenat ovat ainoat hedelmät. 

Big data 

Big data tarkoittaa valtavia tietoaineistoja, joita on liian suuria käsiteltäväksi perinteisillä tietokoneilla. Tietojen louhinnan avulla tehokkaat tekoälyohjelmistot voivat analysoida näitä suuria tietokantoja löytääkseen malleja ja tehdä päätelmiä. 

Musta laatikko (Black box) 

Musta laatikko kuvaa tekoälyjärjestelmää, jonka sisäisiä toimintoja tai tilaa ei voida tarkastella. Ihmiset eivät voi selvittää, miten musta laatikko, (säätöjärjestelmä, esim tekoäly) päätyy tiettyyn päätökseen, vain syötteet ja niiden vasteet ovat havaittavissa. 

Chatbot 

Chatbot on tietokoneohjelma, joka simuloi ihmisten välistä keskustelua. Chatbotit voivat toimia virtuaaliassistentteina vastaamassa asiakaskysymyksiin. Kehittyneimmät chatbotit voivat myös tunnistaa ostoaikeita ja suositella tuotteita sijainnin, demografisten tietojen tai ostohistorian perusteella. 

ChatGPT 

ChatGPT on OpenAI marraskuussa 2022 julkaisema chatbot, joka tunnetaan kyvystään antaa yksityiskohtaisia ja luonnollisia vastauksia monenlaisiin kysymyksiin luonnollisella kielellä. Yksinkertaisuudessaan ohjelma generoi pelkästään seuraavan, kaikkein todennäköisimmän tavun tekstiin hyvin monimutkaisesti (epälineaarisesti) kompleksisen neuroverkon laskemana suuresta määrästä tekstiä, usein gigatavuja tai enemmän. 

Klusterointi (Clustering) 

Klusterointi tarkoittaa datan järjestämistä alaryhmiin, jotka sisältävät yhteisiä elementtejä. Tämä on hyödyllistä pyrittäessä tunnistamaan datassa olevia joukkoja, joita hallitsevat toisistaan poikevat lainalaisuudet. 

Keskusteleva tekoäly (Conversational AI) 

Keskusteleva tekoäly on teknologiaa, kuten chatbot, joka simuloi ihmisen keskustelua, mahdollistaen käyttäjien vuorovaikutuksen tekoälyn kanssa. 

Tietojen louhinta (Data mining) 

Tietojen louhinta tarkoittaa suurten tietokantojen analysointia uuden tiedon tuottamiseksi. Tietojen louhinnan avulla tekoälytyökalut voivat tulla tehokkaammiksi ratkaisemaan monenlaisia ongelmia. 

Päätöspuu (Decision tree) 

Päätöspuu on vastausten rakenne, joka auttaa chatbotia antamaan tarkkoja vastauksia asiakaskysymyksiin. Kysymällä sarjan kysymyksiä, chatbot voi päätöspuun avulla kaventaa asiakkaan tavoitetta. 

Syväoppiminen (Deep learning) 

Syväoppiminen on koneoppimisen tyyppi, jossa useita verkostokerroksia käytetään algoritmien kouluttamiseen suurilla tietoaineistoilla. Syväoppiminen voi ymmärtää jäsentämätöntä dataa tehokkaammin kuin perinteinen koneoppiminen, mikä johtaa usein laadukkaampiin tuloksiin. 

Selitettävä tekoäly (Explainable AI) 

Selitettävä tekoäly (XAI) viittaa läpinäkyviin järjestelmiin, jotka mahdollistavat ihmisten tarkastella, miten tekoäly tekee päätöksiä tai ennustuksia. XAI on vastakohta mustalle laatikolle. 

Generatiivinen tekoäly (Generative AI) 

Generatiivinen tekoäly on kattotermi tekoälylle, joka pystyy luomaan uutta sisältöä (kuten tekstiä tai kuvia) käyttämällä koulutusdataansa. Esimerkiksi ChatGPT ja Google Bard ovat edistyneitä generatiivisen tekoälyn esimerkkejä. 

Suvi Hirvonen-Ere henkilökuva
Suvi Hirvonen-Ere OTT KTT
Petri Makkonen henkilökuva
Petri Makkonen Vanhempi tutkija TkT Metropolia ammattikorkeakoulu

Viimeisimmät artikkelit