Osaaminen

Onnistuvat projektit tehdään yhdessä

Olen usein miettinyt onnistuneen projektin reseptiä. Mitkä ovat ne ”must have” asiat, joita kannattaa pitää matkassa mukana ja jotka näyttäisivät aikaansaavan onnistuneen projektin lopputuloksen. Kyse ei ole ydinfysiikasta, vaan lopulta hyvin tavallisista ja arkisen pienistä asioista.

Onnistunut projekti vaatii yhteistyötä, avointa kommunikointia ja tiimin vahvaa sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen. Tässä jutussa tarkastelen sitä, miksi yhteistyö on niin olennaista projekteissa, miten siinä onnistutaan ja mitä sillä saadaan aikaiseksi.  

Perusta onnistuneille projekteille  

Ei ole se ja sama, millainen projekteja tekevä organisaatio on. Olen havainnut kuusi ominaisuutta organisaatioissa, jotka tukevat projekteissa onnistumista;  

  • Yhteistyön kulttuuri 
  • Ylimmän johdon sitoutuminen 
  • Ketteryys 
  • Henkilöstön pysyvyys  
  • Projektit perustuvat AINA todelliseen tarpeeseen – takaa ihmisten motivoitumisen! 
  • Kehitysmyönteisyys.  

Menestyneen projektin ainesosat  

Huolehdi ainakin näistä asioista, niin onnistumisen mahdollisuudet kasvavat huomattavasti.  

  1. Yhdessä tekeminen – huolehdi, että projektiin osallistuvien näkemykset, kokemukset ja ajatukset on aidosti valjastettu yhteiseen käyttöön. Tämä edistää aina myös projektiin osallistuneiden keskinäistä tiedon jakamista ja auttamisen halua. Tunne yhteenkuuluvuudesta ja yhteisestä tavoitteesta vahvistuu. Kun jokaisen yksilölliset vahvuudet ovat yhdistettynä toisiinsa syntyy priimaa. Vaikeina hetkinä (joita projekteissa aina kohdataan) yhteenkuuluvuus on se, jolla mennään esteiden yli.
  2. Sitouttaminen – varmista, että projektiin osallistujat tunnistavat projektin merkityksen ja näkevät sen vaikutukset organisaatiolle ja omaan työhönsä. Tämä edellyttää vahvaa ja jatkuvaa viestintää sekä aitoa mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon. Sitoutumisen kautta jokainen on valmis osallistumaan ja ponnistelemaan projektin onnistumiseksi ”we can” asenteella.
  3. Johtaminen – viimeinen, mutta ei vähäisin asia. Johtajuudessa keskeistä on varmistaa aina tavoitteiden selkeys ja resurssit. Suunnan varmistaminen ja sen selkeänä pitäminen projektin aikana on erittäin tärkeää. Johtamiseen liittyy keskeisesti myös se, että ongelmia ei ikinä lakaista maton alle. Haasteisiin tartutaan määrätietoisesti ja kommunikoidaan selkeästi odotukset vaikkapa työsuoritukselle, totta kai aina tukea antaen.

Itselleni tärkein johtajuusoppi on omalla esimerkillä johtaminen. Esimerkin voima on huikea ja sitä kannustan jokaisen projekteja johtavan pysähtyvän miettimään – mitä minä tuon projektipöytään tullessani? 

Hihaan tarttuneita ajatuksia 

Projektin onnistuminen edellyttää, että jokainen tiimin jäsen tarttuu hihaan ja osallistuu aktiivisesti. On tärkeää kannustaa aloitteellisuuteen ja rohkeuteen tuoda esille omia näkemyksiä. Pienetkin parannusehdotukset voivat johtaa suuriin positiivisiin muutoksiin. 

Yhteistyö ja tiimin sitoutuminen eivät ole ainoastaan projektin alussa tärkeitä, vaan ne muodostavat jatkuvan prosessin. Jatkuva oppiminen, palautteen antaminen ja vastaanottaminen sekä avoin keskustelu luovat perustan tiimin dynaamisuudelle ja projektin kestävälle menestykselle. 

Mikään ei ole sattumaa onnistuneessa lopputuloksessa 

Onnistuvat projektit eivät mielestäni synny ikinä sattumalta – ne vaativat aina kovaa ponnistelua, tiivistä yhteistyötä, tiimin sitoutumista ja ennen kaikkea oikeasti avointa ja jatkuvaa kommunikointia. Lopulta kyse on hyvin pienistä ja arkisista asioista, joissa kaiken keskiössä tulisi olla ihmiset.  

Muista, että olemme lopulta aina yhdessä enemmän ja siinä piileekin onnistuneiden projektien salaisuus!  

Miten saada ihmiset mukaan – seuraa näitä steppejä 

  • Viesti ja kirkasta projektin tavoitteita säännöllisesti ja systemaattisesti 
  • Varmista, että oikeat ihmiset ovat mukana ja tekevät sovittuja asioita 
  • Käy jo ennen projektin aloitusta läpi tavoitteet – varmistat vahvemman sitoutumisen 
  • Vaali yhteishenkeä projektin aikana ja puutu huonoon käytökseen heti, jos havaitset sellaista  
  • Kohtaa ihmiset ja ole aidosti kiinnostunut – kysy ”Mitä sinulle kuuluu?” 
  • Varmista osallistujien vastuunottokyky – anna valtaa ja vastuuta sekä mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon 
  • Muista sanoittaa onnistumisia ja huomioi ne – pienillä teoilla on iso merkitys 

Kirjoittaja:

Sara Mäki-Kala (VTM, SHRM, Agile HR, AmO) Oral Hammaslääkärit Oy:n, henkilöstöjohtaja. Olen työskennellyt henkilöstöjohtamisen ja viestinnän tehtävissä yli 20 vuotta erilaisissa yksityisissä palvelualan organisaatioissa sekä pääomasijoittaja- että säätiöomisteisissa organisaatioissa.  

Viimeisimmät artikkelit