Suomessa kuten muuallakin maailmassa energia-ala käy läpi isoa murrosta. Tarve ilmastonmuutoksen hillitsemiseen nopeuttaa siirtymää uusiin teknologioihin, jotka puolestaan vaativat sähköverkoilta entistä enemmän. Myös Suomi on sitoutunut hiilineutraaliuden tavoitteeseen vuoteen 2035 mennessä. Sähköverkkoinvestointeihin ohjaavat myös lainsäätäjän asettamat velvoitteet sähkön toimitusvarmuudesta, mikä sekin liittyy ilmastonmuutokseen ja sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen.
Tämä kaikki vaatii ennen näkemättömiä investointeja infraan suhteellisen lyhyessä ajassa. Samoista asentajista ja urakoitsijoista kilpailevat lähivuosina niin sähköverkkoyhtiöt kuin teleoperaattorit. Mikä ratkaisee menestymisen tässä kisassa?
Meillä Carunalla nähtiin kriittiseksi varmistaa investointihankkeisiimme riittävästi sekä ammattitaitoisia asentajia että heille osaavia esimiehiä, jotka kykenevät johtamaan niin ihmisiä kuin asioita entistä laajemmissa ja vaativammissa projekteissa. Lähdimme tietoisesti korostamaan projektipäälliköiden roolia verkonrakennushankkeissamme.
Ammattitaitoisia asentajia jatkokoulutimme yhdessä koulutuskumppaneiden kanssa. Koulutusjakson jälkeen ammattiosaaminen oli entisestään parantunut ja uusia työpaikkojakin syntyi. Projektipäälliköiden hankkiminen samalla menetelmällä ei ollut mahdollista, sillä projektijohtaminen edellyttää jo käytännön kokemusta vaativista työmaista ja työnjohtotehtävistä. Tällä alueella kilpailemme jo työelämässä mukana olevista osaajista.
Projektikulttuuri uudelle tasolle
Nostimme ensin oman projektikulttuurimme uusien vaatimustemme vaatimalle tasolle. Kehitimme projektipäälliköidemme ammattitaitoa ja rakensimme oman projektijohtamisen mallimme yhdessä projektijohtamiseen erikoistuneen valmennus- ja konsultointiyrityksen kanssa. Projekteissa vaadittava osaaminen ei rajoitu ainoastaan omaan organisaatioomme, vaan ulottuu jo olennaisesti sen ulkopuolelle, toimitusverkostojemme johtamiseen.
Osaamisen kehittäminen on strateginen investointi toimialalla, jossa liiketoiminnan tulosprosentit ovat yleisesti verrattain matalia. Kun tarkastelimme toimitusverkostoamme, huomasimme, ettei sieltä löytynyt lähtijöitä toimialajärjestömme projektipäällikkökoulutuksiin.
Jotain oli tehtävä, jotta omat investointihankkeemme voitaisiin toteuttaa turvallisesti, laadukkaasti ja samalla kustannustehokkaasti lainsäätäjän ja viranomaisten edellyttämässä aikataulussa. Päätimme ottaa asian omalle vastuullemme. Organisoimme valmennusohjelman tunnustetun koulutusorganisaation kanssa. Valmennuksen aikana urakoitsijakumppaneiltamme löytyi arvokkaita näkemyksiä, ja kriittisten osaajien merkittävä työajan investointi johti osaamisen ja yhteisten toimintatapojen kehittämiseen.
Hyötyä yhteisestä tavasta toimia
Nyt onkin hyvä kysyä, minkä verran onnistuminen isoissa rakennushankkeissa ylipäänsä voi olla kiinni yhdestä projektipäälliköstä. Projektihan ei ole koskaan yhden yksilön taidonnäytös. Asiakas asettaa aina hankkeille omat tavoitteensa ja rajansa, ja palvelun tarjoava urakoitsija tuo oman näkemyksensä siitä, miten tavoitteisiin päästään. Lisäksi on useita tekijöitä, jotka voivat jouduttaa tai viivästyttää projektia.Me Carunalla uskomme, että vahvalla projektijohtamisella saamme aikaan entistä parempia tuloksia. Projektipäällikkö johtaa vastuullaan olevan yksittäisen projektin kaikki osapuolet – asiakaan, myynnin, resurssit, resurssinomistajat, hankinnan ja muut – toimimaan tehokkaasti yhteisen tavoitteen eteen. Lopulta yhteisestä tavasta toimia hyötyvät kaikki, myös sähköä käyttävät asiakkaat, olivatpa nämä sitten yrityksiä, kuntia ja kaupunkeja tai henkilöasiakkaita.
Petri Mäkituuli
Päällikkö | Investointiprojektit
Caruna