Projektipäivillä palkitaan joka vuosi ansiokkaasti sertifioituneita. Vuoden 2023 palkitut kuvailivat kunnianosoitusta iloiseksi yllätykseksi. Heidän esimerkkinsä osoittaa, miten projektiammattilaiseksi kehitytään paitsi erilaisilla koulutustaustoilla, myös mielenkiintoisilla ja yhteiskunnallisesti elintärkeillä aloilla.
Teksti Aino Soutsalmi
Kuvat Olli-Pekka Latvala
Ensimmäisessä sertifikaatissa motivoi työelämälähtöisyys
Kimmo Jansson työskentelee Bayerilla konenäköinsinöörinä. Kaikki valmistettavat tuotteet kulkevat kamerakontrollin läpi, missä saadaan karsittua pois tuotteet, jotka eivät täytä vaatimuksia. Janssonin tehtävä on varmistaa, että laadunvarmistuksen kamerat toimivat moitteettomasti.
Projektitoiminnassa hän on ehtinyt olla mukana noin vuosikymmenen projektityöntekijänä vaihtelevissa tehtävissä. D-sertifikaatti oli Janssonin ensimmäinen projektitoiminnan sertifikaatti.
– Minulla ei ole ollut aiemmin projektinjohdollista vastuuta, mutta nyt sitä on jonkin verran. Tarvitsin syventymistä esimerkiksi siihen, miten projekteja johdetaan isossa organisaatiossa ja kaikki projektin sidosryhmät pidetään kartalla siitä, mitä tapahtuu, Jansson kertoo.
Hän kehuu työnantajan tarjoamaa koulutusta, joka kesti kolmisen päivää. Kumuran pitämän koulutuksen jälkeen suoritettiin Sertifioidun projektiosaajan testi.
– Tämä on selkeästi työelämälähtöistä. Olen käynyt aiemmin AMK:ssa projektitoiminnan kursseja, joiden opettajat ovat siirtyneet opettamansa alan töistä opetustehtäviin ehkä kymmenen vuotta sitten. Kumuran kouluttajilla on vaikuttaa olevan enemmän käytännön tuntumaa, koska he ovat olleet pitkään aktiivisesti projektitoiminnassa, ja siirtyneet siitä suoraan kouluttamaan, hän pohtii.
Janssonia viehättää omassa työssään erityisesti uuden oppiminen ja projekteissa taas järjestelmällisyys ja suunniteltu tekeminen. C-sertifikaatti voisi olla mahdollisuus tulevaisuudessa, jos työnkuvaan tulee lisää projektivastuuta.
Sairaanhoitajasta projektiammattilaiseksi
Ansiokkaasti IPMA C-tasolla sertifioitunut Elina Friederiksen on työskennellyt hankepäällikön ja projektipäällikön tehtävissä sosiaali- ja terveysalalla viitisen vuotta.
Sairaanhoitajana toimialatuntemus on ollut vahva valtti nykyisessä projektityössä 2M-IT:llä, joka tarjoaa ICT-palveluja hyvinvointialueille.
– Olen luonteeltani innokas kehittäjä, ja sairaanhoitajan työssä huomasin pian, ettei kehittämishaluni tule huomioiduksi. Ylemmän AMK-tutkinnon jälkeen olen ollut esihenkilö- ja johtotehtävissä, Friederiksen sanoo.
C-tason sertifikaatti on Friederiksenin ensimmäinen IPMA-sertifikaatti, vaikka muita projektitoiminnan sertifikaattisuorituksia takataskusta löytyykin.
– IPMA on mukavan monipuolinen verrattuna muihin. Sertifiointiin kuuluivat valmistautuminen, kokeet ja haastattelut. Ajattelen, että sertifointi auttaa pitämään yllä omaa ammattitaitoa. Ja tärkeintä on, että sertifikaatti pätevöittää sen suorittajaa projektipäällikkönä, hän pohtii.
Tulevaisuudessa Friederiksen haluaa tulla vielä paremmaksi projektipäälliköksi ja kenties laajentaa osaamistaan eri toimialoille. Seuraava sertifikaattikin on jo työn alla.
Sertifiointi apuna organisaation projektikehitystyössä
Toisin kuin Jansson ja Friederiksen, jotka suorittivat sertifikaattinsa projektijohtamisen ammattialalta, Johannes Siiki Metsolta keskittyi projektiammattilaisen sertifikaatissaan projektisalkun johtamiseen.
– Sertifioinnilla halusin ennen kaikkea selvittää, miten meidän organisaatiollamme menee suunnittelun projektitoiminnassa verrattuna muihin. Viiden vuoden aikana talossa olen kehittänyt projektitoimintaa ja halusin lisää inspiraatiota siihen, missä voisi parantaa, Siiki perustelee sertifikaatin suorittamista.
Siiki toimii suunnittelupäällikköryhmän esihenkilönä. Suunnittelupäälliköt vastaavat laitosprojektien suunnittelusta. Organisaatiossa suunnitellaan ja toimitetaan teknologiaa kaivosteollisuuden rikastamoihin ja vesienkäsittelylaitoksiin. Projekteina ne ovat kansainvälisiä ja monipuolisia. Siiki sparraa ryhmäänsä haastavissa tilanteissa sekä tukee myyntiä.
– Täytyy pitää huolta, että säilymme kilpailukykyisinä maailmanlaajuisilla markkinoilla, hän huomauttaa.
B-tason sertifioitumista Siiki kuvailee todella olennaiseksi oman työn kannalta. Sertifioitumalla hän sai toivomiaan kehitysideoita, joita hän aikoo panna käytäntöön projektitiimien kanssa.
Projektitoiminnassa Siiki on ollut mukana tavalla tai toisella koko työuransa, 21 vuotta. Hän muistuttaa, että omassa työssä kehitytään vain tekemällä.
– Projektiammattilaiseksi tullaan ennen kaikkea ottamalla rohkeasti vastaan uusia kiinnostavia tehtäviä ja vastuita.