Uutiset

Mentorointi – yhteinen oppimismatka 

Young Crew Finland järjesti syksyn 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana mentorointiohjelman, joka oli suunnattu erityisesti nuorille, uransa alkuvaiheilla oleville projektiammattilaisille. Ohjelman mentorit olivat pitkän linjan ammattilaisia hyvin erilaisista taustoista. 

Kaavio mentoreiden kokemuksista mentorointiohjelman jälkeen

Osaamistaan kehittämään hakeutui peräti 28 aktoria ja 25 mentoria. Ohjelma toteutettiin yhdessä tunnetun valmentajan Nonna Babitzinin (Adare Oy) kanssa. Mentorointiohjelmaan kuului muutama yhteinen tapaaminen koko ryhmän kesken sekä kahdenkeskeisiä sessioita mentori-aktoriparin kesken. Ohjelmaan sisältyi kaksi Nonnan ohjaamaa koulutussessiota mentoreille, jossa mentorit pääsivät sparraamaan keskenään, sekä opettelemaan valmentavaa mentorointiotetta.  

Ohjelman tavoitteena oli tukea nuoria projektityötä tekeviä oppimaan ja kasvamaan kokeneiden projektijohtamisen ammattilaisten tuella. Mentoroinnin aikana parit pääsivät sparrailemaan aiheita projektinsuunnittelusta, projektissa työskentelystä, projektityökaluista aina projektijohtamiseen. Ohjelmasta saadun palautteen perusteella tavoitteissa onnistuttiin kirkkaasti. 

Mentorointiohjelman kokemuksia aktoreiden näkökulmasta

Palautteen perusteella sekä aktorit, että mentorit kokivat saaneensa ohjelmasta hyötyä omaan työhönsä. Mielenkiintoista kuitenkin oli, että mentorit (NPS +76,92 %) suosittelisivat ohjelmaa vieläkin todennäköisemmin kuin aktorit (NPS +50 %). Palautteen perusteella yli 70 % aktoreista sai mentorointiohjelmasta irti enemmän kuin odotti. Avoimissa palautteissa nousi esiin hyödyt uusiin ajattelutapoihin, itsevarmuuteen, omien vahvuuksien löytämiseen sekä vinkkejä tulevaan. Mentorit taas kokivat oppineensa itse mentoroinnista, kuuntelemisesta, omasta tekemisestä sekä uusista näkökulmista työhönsä. 

Mukana mentorointiohjelmassa ollut mentori Vesa Ilama kuvailee kokemuksiaan seuraavasti.  

Kehittymistilaisuuksia mentorina 

Minulla oli upea tilaisuus osallistua mentorina Projektiammattilaiset ry:n järjestämään mentorointiohjelmaan, jossa kohderyhmänä olivat projektialalla työskentelevät nuoret henkilöt. 

Olen urani aikana mentoroinut lukuisia henkilöitä ja huomasin – taas kerran – miten paljon toisen henkilön mentorointi auttaa haastamaan ja kehittämään myös omaa ajattelua. Toisen kautta saa aina ikään kuin “uuden ankkurin” johon on hyvä tukeutua myös omassa työssään ja toiminnassaan. Samalla saa myös uusia ajatuksia. Se taas auttaa etenkin silloin, kun pyrkii välittämään hyviä oppeja ja erilaisia näkökulmia eteenpäin. Itse huomaan tällaisen reflektoinnin myös muuttavan omaa ajatteluani. Tulee monta kertaa mieleen ajatus, että “enpä olekaan ajatellut asiaa tuolta kantilta aiemmin”. 

Ohjelman aikana oli upeaa nähdä, miten nuoren henkilön arvostus mentorointia kohtaan kasvoi ja miten mentoroitava selkeästi kehittyi. Yhteistyömme matkasi läpi oman elinkaarensa aina tutustumisesta luottamuksen kautta syvällisiin keskusteluihin ja niistä heränneisiin uusiin ajatuksiin. Pääsin matkan varrella useaan kertaan haastamaan myös itseäni ja omia ajatuksiani käymiemme keskustelujen aikana. Huikea matka, etenkin kun saa vielä palautteena, että mentoroitava tunsi saaneensa ohjelmasta irti paljon enemmän, kuin hän olisi kuvitellut. Se pistää ihmettelemään, että miksen tee tätä paljon enemmän. 

Nonna oli suunnitellut ohjelman hyvin mukaan lukien mentoreiden yhteiset tapaamiset, joissa käytiin läpi mentorointia, tapoja hoitaa sitä ja mihin mentoroinnilla pyritään painottaen erityisesti erilaisia keinoja, tilanteita ja mentorin roolia. Yhteisissä tapaamisissamme pääsimme myös vaihtamaan ajatuksia mentoreiden kesken ja se itsessään on iso syy osallistua tällaisiin ohjelmiin. Käymistämme keskusteluista sai aivan varmasti jokainen mentori jotain myös itselleen. 

Mentorointi ottaa veronsa, mutta kumma kyllä jokaisesta tapaamisesta saa myös valtavasti energiaa. Saa ikään kuin uudenlaista polttoainetta, joka auttaa entistä paremmin myös itse jaksamaan ja hoitamaan paremmin omaa työtään. Iso haaste tällaisiin ohjelmiin osallistumiselle on löytää, tai raivata kalenterista riittävästi aikaa mentorointisessioille. Pelkkä ajan varaaminen, kun ei riitä, vaan pitää myös varata aikaa keskusteluihin valmistautumiselle. Riittävän ajan vapauttaminen on varmasti haaste kaikille täysipäiväistä työtä tekeville, mutta silti suosittelen lämpimästi tekemään sen, sillä ohjelman jälkeen, kun tekee tuloslaskelman kokonaisuudesta, niin jää joka kerta selkeästi plussan puolelle. 

Kirjoittaja:

Viimeisimmät artikkelit