Osaaminen

Hyödynnätkö jo tekoälyä projektijohtamisessa? Kohta hyödynnät…

80% projektinhallinnan tehtävistä hoidetaan tekoälyn avulla vuoteen 2030 mennessä! Siis: Jo 6 vuoden kuluttua!

Gartnerin tutkimuksen mukaan, valtava muutos projektinhallintaan on tulossa pian. Gartner ennustaa, että vuoteen 2030 mennessä 80 prosenttia projektinhallintatehtävistä hoidetaan tekoälyn avulla!

Tekoälyteknologian kehitys on projektiammattilaisille huikea mahdollisuus, jollaista ei ole koskaan ennen nähty. Ne, jotka ovat valmistautuneet tekoälyn aiheuttamaan ”häiriötilanteeseen”, hyötyvät eniten. Tekoäly vaikuttaa lähes kaikkiin projektinhallinnan osa-alueisiin – suunnittelusta prosesseihin ja ihmisiin.

Tekoäly tarjoaa kilpailuetua organisaatiollesi vain, jos koneoppimiseen dataa on saatavilla ja sitä hallitaan asianmukaisesti. 80 % koneoppimisen ja tekoälyn käytön valmisteluun käytetystä ajasta keskittyy datan keräämiseen ja puhdistamiseen. Mutta tekoälytransformaatiota ei tapahdu, ellet myös valmistaudu itse ja kehitä tiimiäsi hyödyntämään tekoälyä.

Millä osa-alueilla tekoälyn merkitys korostuu – Tekoäly-six-pack projektijohtajille:

  1. Parempi projektien valinta ja priorisointi – tekoäly ennustaa paremmin mitkä projektit menestyvät ja mitkä tukevat strategiaa parhaiten
  2. Tuki projektitoimistolle – Tekoäly seuraa projektien tilannetta ja ennakoi liikennevalojen vaihtumisen
  3. Parempi ja nopeampi projektin määrittely, suunnittelu ja raportointi – Huikeasti nopeampi ja tarkempi hallinnan rutiinien suorittaminen
  4. Virtuaaliset projektiassistentit – Tekoäly on assari, jota sinulla ei koskaan ole ollut
  5. Kehittyneet testausjärjestelmät ja –ohjelmistot – Järjestelmien testaus, käyttötilanteiden ja virhetilanteiden simulointi nousee uudelle tasolle ja tarkkuuteen.
  6. Projektipäällikön uusi rooli

 ”Tekoäly ei korvaa projektipäälliköitä, mutta ammatin keskeiset kompetenssit muuttuvat. Tulevaisuuden projektiammattilaisen on kehitettävä ”pehmeitä taitoja”, johtajuusvalmiuksia, strategista ajattelua ja liiketoimintaosaamista. Projektiammattilaisten on ymmärrettävä strategisten tavoitteiden ja hyötyjen tuottaminen ja yhdistäminen.”

Lähde: Harward Business Review 2023-2 Lue lisää: Antonio Nieto Rodrigues & Ricardo Viana Vargas | https://hbr.org/2023/02/how-ai-will-transform-project-management

HS 8.3.2023 Helsingin yliopiston tarjoama Elements of AI -verkkokurssi – perehdy tekoälyyn ilmaiseksi. HELSINGIN yliopiston järjestämä, kaikille avoin ja ilmainen Tekoälyn perusteet -verkkokurssi (Elements of AI) on ollut jättimenestys.

Kurssin on aloittanut jo miljoona ihmistä eripuolilla maailmaa.

Kurssin suorittamisen jälkeen ymmärtää esimerkiksi, mitä tekoäly on ja mitä sillä voi ja ei voi tehdä. Lisäksi kurssilla käydään läpi tekoälyn kehittymistä ja tulevaisuuden näkymiä.

TEKOÄLYN perusteet -kurssi kuuluu Helsingin yliopiston niin sanottuun mooc-kokonaisuuteen. Lyhenne mooc tulee englannin kielen sanoista massive open online course.

Moocit ovat avoimia verkkokursseja, joille mahtuvat mukaan kaikki halukkaat. Tällä hetkellä tarjolla on esimerkiksi ohjelmointiin, rikosoikeuteen sekä tähtiin ja avaruuteen perehtyviä kursseja. Yhteensä mooc-kursseja on jo lähes 100.

Suosituimpia ovat tekoälyyn ja ohjelmointiin liittyvät kurssit.

Tekoälyn perusteet on jo ”klassikko-mooc”, joka on käännetty kaikille EU-kielille. Sen on suorittanut loppuun asti noin 12 prosenttia ilmoittautuneista. Noin 40 prosenttia kurssilaisista on naisia ja valmistuneita on 170 maasta.

Helsingin yliopisto on tehnyt kurssin yhdessä oppimisteknologiayritys MinnaLearnin kanssa.

Kurssin ”isä” on tietojenkäsittelytieteen professori Teemu Roos Helsingin yliopistosta. Hän kertoo, että idea syntyi vuonna 2017, kun Suomen kansallinen tekoälystrategia peräänkuulutti kansantajuista tekoälytietämystä.

Viimeisimmät artikkelit