Esa Suomalainen, A-Insinöörit
Allianssimalli tunnetaan jo suurista sairaala- ja infrarakennushankkeista. Australiasta Suomeen rantautunut yhteistyömalli työpajoineen on nyt muokattu myös keskisuuriin rakennushankkeisiin sopivaksi.
1. Hybridiallianssi sopii kompleksisiin hankkeisiin
Hybridiallianssi syntyi tarpeesta kehittää kevyempi yhteistoimintamalli keskisuuriin (noin 5–20 miljoonaa euroa), jollain tapaa kompleksisiin hankkeisiin. Se sopii kohteisiin, joihin varsinainen allianssi olisi liian raskas ja kallis malli.
Hybridiallianssi perustuu yhteistyöhön ja hyödyntää työpajoja, kuten allianssikin. Niissä ratkotaan matkan varrella eteen nousevia ongelmia käytännön tekijöitä kuunnellen.
Oikean toteutusmuodon valinta on yksi tärkeimpiä hankkeen alussa tehtäviä päätöksiä. Jos hanke on selkeä ja suunnitelmat pystytään tekemään valmiiksi tavalliseen tapaan, tavanomainen toteutus soveltuu sen läpivientiin.
2. Periaate on sama kuin allianssissa: työ hankkeen parhaaksi
Hybridiallianssissa kaikkien osapuolten tulee keskittyä siihen, mikä on rakennushankkeelle eduksi; osaoptimointi johtaisi koko hankkeen epäonnistumiseen. Rakennushankkeen osapuolet palkitaan, kun tilaajan tavoitteet täyttyvät.
Mallin tavoitteena on varmistaa laadullisesti ja toiminnallisesti parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pääsy sovitussa budjetissa ja aikataulussa. Tähän tavoitteeseen päästiin ensimmäisessä hybridiallianssissa, Kuopion museon peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeessa.
3. Tilaajan ja käyttäjän kuuntelu on avainasemassa
Hybridiallianssimalli vaatii osallistujilta hyvää yhteistyötä muiden hankeosapuolien kanssa. Työpajoissa ovat mukana myös käyttäjien edustajat, joiden toiveita kuunnellaan.
Lopputuloksen onnistumisen kannalta on tärkeää ottaa huomioon käyttäjien ja sidosryhmien tarpeet.
4. Hybridiallianssi on muunnelma kärkiallianssista
Hybridiallianssimalli on muunnelma Senaatti-kiinteistöjen käyttämästä kärkiallianssimallista, joka on kehitetty A-Insinöörien rakennuttamisen toimialajohtajan johdolla. Siinäkin urakoitsija otetaan mukaan suunnitteluun heti alusta ja pidetään kehitysvaihe, jonka jälkeen vasta sitoudutaan rakennusvaiheeseen. Kärkihankeallianssimallia on hyödynnetty muun muassa Joensuun oikeus- ja poliisitalon rakennustöissä.
Kaikkiaan A-Insinöörit on toteuttanut Suomessa kymmeniä erilaisia yhteistyömalleihin perustuvia rakennushankkeita.
5. Mallin ydinajatus sopii moneen tilanteeseen
Hybridiallianssimallin ajatusta voi soveltaa kaikkialla, missä on tarpeellista ja mahdollista kehittää hanketta ennen toteutusta yhdessä tilaajan, palveluntuottajan ja eri sidosryhmien kesken. A-Insinöörit on soveltanut allianssimallia esimerkiksi sisäisiin ict-palveluihin.
Mallia voisi hyödyntää hyvin myös kotioloissa. Kun puoliso pyytää keittiöremonttia, voisin kuvitella edustavani palvelun tuottajaa, ja olisi hyvä pitää kehitysvaihe ennen toteutusta yhdessä perheen kesken, jotta saadaan nuorisonkin toiveet toteutumaan.
Esa Suomalainen
yksikönjohtaja
A-Insinöörit