Osaaminen

Systems engineering – projektien laatua parantamassa

Projektin onnistumista eli laatua määritetään perinteisesti projektikolmion kolmen ulottuvuuden avulla. Ulottuvuuksista kaksi eli kustannukset ja aika ovat helposti mitattavina hyvin konkreettisia ymmärtää. Projektikolmion kolmas ulottuvuus onkin sitten se vaikeampi.

Ja siihen liittyvät ongelmat vaikuttavat myös projektin aikatauluun ja kustannuksiin. Tätä kolmatta ulottuvuutta kutsutaan usein projektin laajuudeksi. Teoriassa projektin laajuus tarkoittaa kaikkia niitä aktiviteetteja, joista projektin on suunniteltu koostuvan.

Oman kokemukseni perusteella näyttää siltä, että tuotekehitystä sisältävän projektin laajuuden määritys epäonnistuu usein sen takia, että projektin suunnitteluvaiheessa olennaisia aktiviteetteja jää tunnistamatta. Laajoissa ja kompleksissa tuotekehitystä sisältävissä projekteissa syynä on usein suunnitteluvaiheen vajavainen ymmärrys sidosryhmien tarpeista tai tarpeiden täyttämiseen kehitettävän tuotteen toteutuksesta.

Systems Engineering

Systems Engineering on poikkitieteellinen lähestymistapa, jonka tavoitteena on tuottaa onnistuneita, ihmisen tekemiä järjestelmiä soveltamalla järjestelmäajattelua ja -teoriaa teknologiaa sisältävien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen (INCOSE, 2020).

Järjestelmäajattelun keskeinen periaate on holismi, jota voidaan kuvata Aristoteleen ajatuksella, että kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Järjestelmä on kokonaisuus, jota ei ole mahdollista jakaa toisistaan riippumattomiin osiin. Järjestelmän keskeiset ominaisuudet syntyvät sen osien vuorovaikutuksesta eli näitä järjestelmätason keskeisiä ominaisuuksia ei ole millään sen yksittäisellä osalla (Ackoff).

Holismin lisäksi toinen järjestelmäajattelun keskeinen periaate on järjestelmän koko elinkaaren huomioiminen. Kuvan elinkaarikustannusmallista voidaan nähdä, että tuotekehitysprojektin alkuvaiheessa tehdyt päätökset vaikuttavat merkittävästi tuotteen elinkaarikustannuksiin. Tämän takia on perusteltua varata projektisuunnitelmassa riittävä aika ja resurssit konsepti- ja määrittelyvaiheen töille.

Source: Life-Cycle Cost Impacts from Early Phase Decision-Making, NASA
Kuva: Tuotekehitysprojektin elinkaaren aikainen kustannuskertymämalli. (NASA, 2016)

Systems Engineering lähestymistapa vaikuttaa projektin onnistumiseen eli sen laatuun kahdella tapaa:

Ongelman ymmärtäminen: Parantaa ymmärrystä, mitkä tuotteen ominaisuudet ovat sidosryhmien kannalta keskeisiä, jotta niiden saavuttamisen kautta projekti ja tuote olisivat onnistuneita.

Ratkaisun ymmärtäminen: Määritellä tuotteen kehittämiseen ja toteuttamiseen tarvittavat projektin aktiviteetit siten, että projektiriskit saadaan minimoitua aikataulu- ja kustannusreunaehdot huomioiden.

Systems Engineering vs. laadunhallinnan periaatteet

ISO/IEC/IEEE 15288:2015 Systems and Software Engineering — System Life Cycle Processes -standardi esittää Systems Engineering -prosessiviitekehyksen, jonka määrittämien prosessien avulla on mahdollista määritellä, kehittää ja toimittaa onnistuneita tuotteita ja palveluita huomioiden niiden koko elinkaari. ISO 15288 -standardi määrittelee kullekin prosessille sen onnistuneen toteutuksen tulokset. Sekä ylätasolla toiminnot ja tehtävät, joita yleensä tarvitaan prosessin tulosten aikaansaamiseksi. (ISO, 2015)

ISO-laatustandardeista vastaava tekninen komitea on määrittänyt laadunhallinnalle seitsemän perusperiaatetta ja näille esimerkkejä tyypillisistä toimenpiteistä (ISO, 2015). Vertailin näitä ISO 15288 -standardin vastaaviin. Taulukossa 1 on esitetty yhteenveto vertailun tuloksista.

Taulukko 1. Yhteenveto vertailun tuloksista laadunhallinnan periaatteiden näkökulmasta
Taulukko 1. Yhteenveto vertailun tuloksista laadunhallinnan periaatteiden näkökulmasta

Johtopäätökset

ISO 9000 -laadunhallintaperiaatteista suuri osa on mahdollista toteuttaa ISO 15288 -standardin kuvaamien Systems Engineering -prosessien avulla. Näin ollen tämä lähestymistapa tarjoaa hyvän lähtökohdan organisaation laatujärjestelmää kehitettäessä tai vaativan yksittäisen tuotekehitystä sisältävän projektin toteutuksen suunnittelussa.

Projektiammattilaiset ry:n ”Systeemiajattelu” -teemaryhmässä käsitellään Systems Engineering -teemoja. Joten jos aihe kiinnostaa, niin tervetuloa mukaan toimintaan. Systeemiajattelu-teemaryhmän toiminta toteutetaan yhteistyössä INCOSE:n suomalaisen osaston eli FINSE ry:n kanssa.

Kirjoittaja

Riku Salminen, MSc in Systems Engineering
Engineering Management Consultant
SYSE Oy

Viittaukset

Ackoff, R. L. (ei pvm). Systems thinking. www.youtube.com/watch?v=EbLh7rZ3rhU

INCOSE. (2020) www.incose.org.

ISO. (2015). ISO/IEC/IEEE 15288:2015 Systems and software engineering — System life cycle processes. International Organization for Standardization.

ISO. (2015). Quality Management Principles. International Organization for Standardization.

NASA. (2016). NASA Systems Engineering Handbook, Revision 2. National Aeronautics and Space Administration.

Viimeisimmät artikkelit