Konsultin työ on pitkälti mainebisnestä ja onnistuneet projektit CV:ssä ovat kaikki kaikessa. Hyvä kello kantautuu kauas. Miksi sitten vielä yli 20 vuoden kokemuksen jälkeen kannattaa suorittaa A-tason sertifikaatti? Mitä lisäarvoa siitä enää on, kun on jo uransa huipulla?
Jori Kososen yli 30 vuotinentaival projektipäälliköstä strategisen tason konsultoinnin kehittämistä tekevän konsultin hommiin on pitänyt sisällään satoja erilaisia projekteja, lukuisia työpajoja ja tuhansia sivuja fläppitaulupiirustuksia. Yksi asia, joka on pysynyt samana, kaikki nämä vuodet on ollut jatkuva halu kehittää osaamistaan ja itseään. Yhdeksi keinoksi oman osaamisen näyttämisestä Kosonen valitsi erityisesti konsulteille tarkoitetun IPMA CCT-sertifioinnin.
Tarve sertifikaatille asiakkaalta
Idea nimenomaan konsulteille suunnatun sertifikaatin suorittamisesta lähti alun perin vuonna 2017 PRY:n järjestämässä ja Reinhard Wagnerin fasilitoimasta workshopista. Suomessa ei silloin vielä ollut tarjolla konsulteille tarkoitettuja sertifikaatteja, mutta IPMA:lla sellainen oli jo olemassa; Project and Portfolio Management Consultant Certificate eli PPMC-sertifikaatti. Niinpä Kososen A-tason sertifiointi piti suorittaa osittain Saksassa.
– Tarve sertifikaatin suorittamiselle lähti liikkeelle asiakastarpeesta. Julkisen sektorin hankkeen kilpailutuksessa vaadittiin sertifikaattia. Kilpailutusvaiheessa sertifiointiprosessi oli käynnissä ja se riitti heille. Lopulta voitimmekin kilpailutuksen ja pääsimme tekemään itse projektia, kertoo Kosonen sertifioinnin lähtökohdista.
Sertifiointiprosessista C-tason sertikokeen Kosonen pystyi suorittamaan Suomessa. Sen lisäksi kuitenkin vaadittiin osallistuminen kaksipäiväiseen workshoppiin ja näyttökokeeseen Saksassa.
– Haastava ja mielenkiintoinen prosessi, josta nautin kovasti. Olin ainoa englanninkielinen koko ryhmässä, joten kielimuuri toi pientä lisähaastetta prosessiin etenkin, kun saksaa ja englantia käytettiin sekaisin. Antoisinta sertifikaatin suorittamisessa oli itse prosessi. Se, että pääsee arvioimaan omaa osaamistaan ja tarkastelemaan tehtyjä asiakascaseja sekä niiden kautta tarkastelemaan omaa uraa ja menestystä. Itse sertifikaatti oli tietenkin mukava plussa, kertoo Kosonen kokemuksistaan.
Suomen kolmas A-tason CCT-sertifikaatti
IPMA-sertifikaattien voimassaoloaika on 5 vuotta eli vuoden 2023 alkupuolella alkoi olla viimeiset mahdollisuudet uusia sertifikaatti. Tässä tilanteessa voidaan puhua sekä sertifikaatin uusinnasta, että sertifikaattitason päivityksestä, sillä prosessit ja sertifikaattitarjonta ovat muuttuneet vuosien saatossa. Kososen vuonna 2017 suoritetulle PPMC-sertifikaatin vastine on tällä hetkellä Suomessa A-tason CCT-sertifikaatti (Certified Executive Consultant and Coach), jonka uusintamenettelyjä hyödynnettiin Kososen tapauksessa. Suomalaisista PPMC-sertifikaatin suorittajista ja uusijoista Kosonen oli ensimmäinen laatuaan ja nyt sertifikaatin ja nyt päivityksen myötä hän on yksi vain kolmesta suomalaisesta, jotka ovat suorittaneet A-tason CCT-sertifikaatin.
Mitä hyötyä sertifikaatin suorittamisesta ja sen uusimisesta sitten on? Etenkin jos kokemusta on jo ehtinyt kertyä 30 vuoden uran aikana.
– Sertifikaatti kuvaa ammatillista pätevyyttä ja kokemusta. Sillä myös jollain tapaa palkitsee itseään ja omaa ammatti-identiteettiään kun näkee, kuinka paljon on saavuttanut urallaan ja siitä voi olla ylpeä. Sertifiointiprosessi sekä uusinnan tekeminen olivat todella palkitsevia kokemuksia. Uusinnan myötä pääsi jälleen tarkastelemaan viimeisen viiden vuoden aikana tehtyjä asiakasprojekteja ja kuinka olen kehittänyt omaa osaamistani tuona aikana, Kosonen kuvailee.
Sertifiointi auttaa kehittymään urallaan
Vaikka sitä ei välttämättä ensimmäisenä ajattelisi, sertifiointi on osa itsensä kehittämistä ja oppimista. Sertifiointiprosessista voi oppia paljon ja oppeja voi hyödyntää työssään ja itsensä kehittämisessä. Kosonen kuvailee sertifioinnin hyötyjä sekä oman osaamisen kehittämisen näkökulmasta, että asiakasnäkökulmasta.
– Referenssiprojektin avaamisen kautta, huomasin konsultin työssäni käyttäytyväni ja toimivani tietyllä tavalla ja löysin omia vahvuuksiaan entistä paremmin. Niistä pystyin havaitsemaan tiettyjä johtamiskäytäntöjä ja taitoja, jotka varmasti auttoivat siinä, että projektit onnistuivat, Kosonen muistelee.
Myös asiakasnäkökulmaa ajatelleen sertifikaatin suorittaminen on Kososen mukaan kannattanut:
– Sertifiointi luo myös myyntitilanteessa uskottavuutta. Uskottavuus pitää tietenkin lunastaa itse asiakasprojektin aikana. Olen konsultin urallani nähnyt, kuinka paljon sitä arvostetaan, että on sertifioitunut ammattilainen. Panostamalla osaamisen todentamiseen, sertifikaatin hinta maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.
Kiinnostaisiko sinuakin konsulteille, valmentajille ja kouluttajille tarkoitettu sertifikaatti?
Lue lisää CCT-sertifioinnistä . tästä
Tekstin on kirjoittanut Jonna Vuorenpää Timo Saroksen suorittaman henkilöhaastattelun perusteella