Tammikuun viimeisellä viikolla meitä projektialan ammattilaisia hemmoteltiin kahdella tapahtumalla. Ensin perehdyimme Goforen yritysvierailun yhteydessä ketterien menetelmien ja vesiputous -mallin vahvuuksiin ja eroavaisuuksiin otsikolla Agile*Waterfall = HYBRID? ja seuraavana päivänä Projektiammattilaiset ry:n (PRY) kumppani Thinking Portfolio tarjosi rautaisannoksen portfolion hallinnan caseja ja kertoi työkalun uudistuksista asiakkaiden projektien hallinnan tueksi Käyttäjäpäivässään.
Gofore kutsui PRY:n jäsenet Helsinkiin toimistolleen keskustelemaan ketterien menetelmien ja vesiputous -mallin hyödyistä sekä näiden menetelmien yhdistämisestä. Yli 40 osallistujaa, hybridi -mallilla, osallistui iltapäivään ja keskusteli vilkkaasti aiheesta kertoen konkreettisesti kokemuksistaan ja opeistaan menetelmien yhdistämisessä. Keskustelun vahvoja teemoja olivat; pitääkö vain yksi menetelmä valita? Voisiko menetelmiä yhdistää? Iltapäivän workshopeissa päädyttiin siihen tulokseen, että ketteryys ei ole vain menetelmä vaan ajattelutapa. Samoin todettiin, että menetelmän valinta riippuu kulloisestakin tilanteesta, asiakkaiden vaatimuksista ja myös toimintaa ohjaavista säännöistä, kuten julkisella sektorilla todettiin usein tapahtuvan. Kaiken lähtökohta on kuitenkin tuottaa asiakkaalle arvoa, ei pettymyksiä. Mikä menetelmä sitten valitaankaan, tärkeää on, että sovitaan menetelmän käytöstä yhteiset pelisäännöt ja pysytään niissä.
PRY on uudistamassa teemaryhmätoimintaansa kuluvan vuoden aikana ja uuden Ketteryys -teemaryhmän vetäjä Samuli Karjalainen kertoikin tapahtuman lopuksi tähän teemaryhmään liittyvistä tapahtumista. Tiedossamme on 3–4 webinaaria ja aivan uusi ketteryyden teemoihin pureutuva tapahtuma syyskuulle. Lisäksi pääsemme osaksi IPMA:n uutta Agile -teemaryhmää ja sen kautta saamme kuulla aiheesta myös kansainvälisesti.
Heti seuraavana aamuna jatkoimme Musiikkitalolla Thinking Portfolion järjestämään Käyttäjäpäivään. Yli 450 ilmoittautuneen joukko salkkutyökalujen käyttäjiä ja siitä kiinnostuneita kokoontui aiheen ympärille. Päivä myös striimattiin ja on katsottavissa myöhemmin nauhoitteena. Erittäin hienosti toteutettu tilaisuus tarjosi mm. caseja Metsä -yhtiöltä ja Tampereen Sähkölaitokselta. Mielenkiintoista oli kuulla yhtiöiden matkasta projektien hallinnan kehittämisessä ja PMO-toimintojen rakentamisessa.
Case -esimerkkien välissä Thinking Portfolion tehotiimi avasi erityisesti HUB-monisalkkuympäristön hyötyjä ja kertoikin, että odotettavissa on, että jopa 80 % kaikista salkuista tulee olemaan HUB-alustalla. Lisäksi vahva asiakaslähtöisyys ja asiakkaiden tarpeiden kuunteleminen välittyi vahvasta kehitystyöstä. Osallistujat esittivät konkreettisia arjen kysymyksiä runsaasti. Kaikkiin myös kirjallisesti esitysten aikana esitettyihin kysymyksiin luvattiin vastauksia jo saman viikon perjantaina lähetettävässä uutiskirjeessä!
Monet osallistujat olivat hyödyntäneet molempien tapahtumien lähekkäisyyttä. Musiikkitalolta löytyi useita tuttuja kasvoja edellisiltapäivän ketteryys/vesiputous keskusteluista.
Vahva aloitus tapahtumientäyteiselle vuodelle!
Nähdään tulevissa tapahtumissa!