Academic Summit eli PRY:n oppilaitosfoorumi kokoontui jo yhdeksättä kertaa jakamaan projektijohtamisen opetuksen ja tutkimuksen best practice -tietoa. Mikä parasta; tällä kertaa kokoontumisajot järjestettiin PRY:n tukikohdassa Otaniemen Innopolissa vanhaan malliin läsnätilaisuutena.
Projektijohtamisen opetuksessa päivän selvä suuntaus on ”kokemuksellisuus” jota mm. oppimisen pelillistäminen vahvasti tukee.
Esillä Academic Summitissa olivatkin pelit osana oppimista. Projektivarikon tohtorit, Riku Oksman ja Marko Ikonen fasilitoivat aamun avaukseksi osallistujille ”tiivistetyn” version kehittämästään Projektisimulaatio-roolipelistä. Simulaatio käynnisti aamun vauhdikkaasti ja herätti paljon keskustelua ja reflektointia.
Matti Koivisto Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta XAMK:sta kertoi XAMK:in ja Oulun yliopiston innovatiivisesta yhteistyöstä, jossa Thinking Portfolion salkunhallintaympäristö toimi peliympäristönä XAMK:in kehittämälle opiskelijaryhmien projektijohtamisturnaukselle.
”Kun opiskeluun tuodaan elämyksellisyyttä, opiskelijat ovat siinä eri tavalla mukana” kommentoi Matti Koivisto pelien voimasta opetuksessa.
Eikä pelaaminen loppunut vielä tähänkään. Jere Lehtinen vei osallistujat vielä pikamatkalle Oulun yliopistossa kehitettyyn projektipeliin, jolla voidaan simuloida mitä tahansa projektia omakotitalosta valtameriristeilijän rakentamiseen.
Yhteistä kaikille edellä mainituille on opiskelijoiden osallistaminen ja oppimiseen liittyvä vahva sekä omakohtainen- että ryhmäkokemus.
Yhteenvetona pelien voimasta: ”Opiskelijat tykkäävät ja innostuvat, oppimistulokset ovat erinomaisia”
Toinen Academic Summitin iso teema oli kestävyys. Magnus Helström Åbo Akademista ja Tuomas Ahola Tampereen yliopistosta alustivat ja fasilitoivat työpajan, jossa kestävyysteemaa tarkasteltiin projektihallinnan opetuksen ja opiskelijoiden odotusten näkökulmasta. Learning Cafe-ryhmissä syntyi aiheesta erittäin mielenkiintoisia keskusteluja ja pohdintoja. Kestävyys on sekä monitahoinen että haastava teema, joka nousee esiin aivan kaikessa, myös projekteista puhuttaessa, ja paine aiheen käsittelemiseen myös opetuksessa on luonnollisesti suuri ja ajankohtainen. Kestävyyden äärellä oli myös Työllisyysrahaston rahoittama Turun Ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston sekä alueen suurten työnantajaorganisaatioiden tutkimushanke JOPO, jossa tutkimuksen tavoitteena on selvittää projektiammattilaisten työssäjaksamiseen vaikuttavia tekijöitä ja tarkastella erityisesti jaetun johtajuuden ilmentymiä projektitiimeissä.
Ovensuukyselyn mukaan pitkä Academic Summit- päivä oli erittäin antoisa startti oppilaitosporukan lukuvuodelle: Uudet ja vanhat kollegat ja Academic Summitin esitykset ja keskustelut herättivät paljon ajatuksia ja kylvivät uusia yhteistyön siemeniä.
Harmi, jos et päässyt paikalle, mutta voit korjata asian seuraavalla kerralla: Luvassa on 10-vuotis Juhla Summit, josta ei todellakaan kannata jäädä paitsi.
Niin ja… – Oppilaitosyhteistyön voit aloittaa PRY:n kanssa jo vaikka heti, ota ujostelematta yhteyttä: joxi.kaaja(a)pry.fi.