Näytä osaamisesi vaativassa ympäristössä IPMA Level B-sertifikaatilla
Sertifikaatin saavuttaminen IPMA B-tasolla on arvostettu kansainvälinen tunnustus, joka vahvistaa asemasi kokeneena projektien, ohjelmien, portfolioiden johtajana. Olet ammattilainen, jonka osaaminen ja asiantuntemus saavat tunnustusta niin kollegoiltasi kuin asiakkailtasikin. Olet ansainnut paikkasi vanhempana projekti-, ohjelma-, salkkupäällikkönä tai Senior Agile leaderina – ja tämän sertifikaatin myötä, se tunnistetaan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Sertifiointi oli todellinen 360-asteen katsaus projektiosaamiseeni. Sain konkreettisia ideoita parantaa, mutta myös varmuutta siihen, että moni asia on jo hyvin.
Johannes Siiki, Metso Finland Oy ,
IPMA Level B – Certified Senior Portfolio Manager
Kuka voi suorittaa sertifikaatin
Sertifikaatti edellyttää, että
- hakija on toiminut projektinjohtajana organisaationsa vaativassa toimintaympäristössä.
- hakija pystyy osoittamaan kykynsä johtaa vaativia projekteja
- hakijalla on vähintään viiden vuoden kokemus projektipäällikkönä viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Näistä viidestä vuodesta vähintään kolme vuotta tulee kokemusta olla vaativien projektien vastuullisessa yleisjohdollisessa roolissa. Perustellusta syystä näytön aikajännettä voidaan laajentaa neljällä vuodella kahteentoista vuoteen.
Vastuullisella yleisjohdollisella roolilla tarkoitetaan roolia, jossa hakija on projektitoiminnan puitteissa toiminut henkilöiden työnjohdollisena esimiehenä. Tämän tulee näkyä esim. projektiorganisaatiokuvassa niin, että henkilön alaisuudessa on johdettavia henkilöitä. Pelkkien asioiden hallinnointi ei kata asetettua vaatimusta.
Hakijan on toimitettava sertifikaattihakemuksessa lista projekteista, joilla hän osoittaa täyttävänsä ajalliset kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen liitetään referenssiprojekti, joka kuvaa parhaiten hakijan osaamista. Projektin tulee olla päättynyt korkeintaan kaksi vuotta ennen hakemuksen jättöpäivää. Sertifiointiprosessin aikana referenssiprojektin dokumentaatiota tulee olla esitettävissä arvioitsijoille. Lue lisää projektin vaativuuskriteereistä.
Sertifikaatti edellyttää, että
- hakija on toiminut ohjelmajohtajana organisaationsa vaativassa toimintaympäristössä.
- hakija pystyy osoittamaan kykynsä johtaa vaativia ohjelmia
- hakijalla on vähintään viiden vuoden kokemus ohjelmapäällikkönä viimeisen kahdeksan vuoden ajalta. Näistä viidestä vuodesta vähintään kolme vuotta tulee kokemusta olla vaativien ohjelmien vastuullisessa yleisjohdollisessa roolissa. Perustellusta syystä näytön aikajännettä voidaan laajentaa neljällä vuodella kahteentoista vuoteen.
Vastuullisella yleisjohdollisella roolilla tarkoitetaan roolia, jossa hakija on projektitoiminnan puitteissa toiminut henkilöiden työnjohdollisena esimiehenä. Tämän tulee näkyä esim. projektiorganisaatiokuvassa niin, että henkilön alaisuudessa on johdettavia henkilöitä. Pelkkien asioiden hallinnointi ei kata asetettua vaatimusta.
Hakijan on toimitettava sertifikaattihakemuksessa kuvaus ohjelmista, joilla hän osoittaa täyttävänsä ajalliset kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen liitetään referenssiohjelma, joka kuvaa parhaiten hakijan osaamista. Ohjelman tulee olla päättynyt korkeintaan kaksi vuotta ennen hakemuksen jättöpäivää. Sertifiointiprosessin aikana referenssin dokumentaatiota tulee olla esitettävissä arvioitsijoille. Lue lisää vaativuuskriteereistä.
Sertifikaatti edellyttää, että
- hakija on toiminut salkkujohtajana organisaationsa vaativassa toimintaympäristössä.
- hakija pystyy osoittamaan kykynsä johtaa vaativia salkkuja.
- hakijalla on vähintään viiden vuoden kokemus salkkupäällikkönä viimeisen kahdeksan vuoden ajalta. Näistä viidestä vuodesta vähintään kolme vuotta tulee kokemusta olla vaativien salkkujen vastuullisessa yleisjohdollisessa roolissa. Perustellusta syystä näytön aikajännettä voidaan laajentaa neljällä vuodella kahteentoista vuoteen.
Vastuullisella yleisjohdollisella roolilla tarkoitetaan roolia, jossa hakija on projektitoiminnan puitteissa toiminut henkilöiden työnjohdollisena esimiehenä. Tämän tulee näkyä esim. projektiorganisaatiokuvassa niin, että henkilön alaisuudessa on johdettavia henkilöitä. Pelkkien asioiden hallinnointi ei kata asetettua vaatimusta.
Hakijan on toimitettava sertifikaattihakemuksessa kuvaus salkuista, joilla hän osoittaa täyttävänsä ajalliset kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen liitetään referenssisalkku, joka kuvaa parhaiten hakijan osaamista. Referenssin tulee olla päättynyt korkeintaan kaksi vuotta ennen hakemuksen jättöpäivää. Sertifiointiprosessin aikana referenssin dokumentaatiota tulee olla esitettävissä arvioitsijoille. Lue lisää vaativuuskriteereistä.
Sertifikaatti edellyttää, että
- hakija on toiminut ketterän johtajan roolissa monimutkaisissa ketterissä tehtävissä organisaatiossaan.
- hakija kykenee johtamaan vaativia ketteriä tehtäviä.
- hakijalla on vähintään viiden vuoden kokemus ketteränä johtajana viimeisen kahdeksan vuoden ajalta. Näistä viidestä vuodesta hakijalla on vähintään kolmen vuoden kokemus vastuullisesta ketterän johtajan roolista, jossa hän on johtanut vaativia ketteriä tehtäviä. Perustellusta syystä näyttöjen aikajännettä voidaan pidentää neljällä vuodella, jolloin ajanjakso kattaa viimeiset kaksitoista vuotta.
Vastuullinen ketterän johtajan rooli määritellään tehtäväksi, jossa hakija on toiminut esimiestehtävissä ketterän viitekehyksen puitteissa. Tämä on osoitettava esimerkiksi ketterässä organisaatiossa siten, että kyseisellä esimiehellä on johdettavanaan alaisia. Pelkkä asioiden hallinnointi ei täytä asetettua kriteeriä.
Hakijan on toimitettava sertifikaattihakemuksessa lista tehtävistä, joilla hän osoittaa täyttävänsä ajalliset kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen liitetään referenssi, joka kuvaa parhaiten hakijan osaamista. Referenssin tulee olla päättynyt korkeintaan kaksi vuotta ennen hakemuksen jättöpäivää. Sertifiointiprosessin aikana referenssin dokumentaatiota tulee olla esitettävissä arvioitsijoille. Lue lisää vaativuuskriteereistä.
Sertifiointiprosessi B-tasolla
- Tilaa hakemuspaketti – Saat sähköpostiisi hakemukseen tarvittavat lomakkeet ja selkeät ohjeet. Paketin tilaaminen on ilmaista eikä velvoita sinua vielä mihinkään.
- Tutustu materiaaleihin – Lue ”Yksilön pätevyydet” ja eettiset ohjeet. Ketterän johtamisen sertifikaattia suorittaville suositellaan myös tutustumista IPMA® Reference Guide ICB4 in an Agile World -teokseen.
- Täytä lomakkeet ja laadi vapaamuotoinen CV - Ilmoittaudu sertifiointijärjestelmään ja tallenna hakemuksesi liitteineen.
- Kirjoita raportti – Kun hakemuksesi on hyväksytty, saat siitä vahvistuksen ja voit ladata raporttipohjan sertifiointijärjestelmästä. Tallenna raportti ohjeiden mukaisesti sertifiointijärjestelmään.
- Suullinen koe ja haastattelu – Kun kirjallinen raporttisi on hyväksytty, sinut kutsutaan suulliseen kokeeseen ja henkilökohtaiseen haastatteluun. Haastattelussa sinua pyydetään näyttämään referenssitoimeksiantosi hallintaan liittyviä alkuperäisiä asiakirjoja. Prosessin jokainen vaihe on mahdollista uusia kerran.
- Lopullinen arviointi – Haastattelun jälkeen tehdään lopullinen arviointi, jonka hyväksynnän jälkeen sinulle myönnetään IPMA® Level B -sertifikaatti ja voit käyttää ammattinimikettä ”Sertifioitu Vanhempi Projekti-, Ohjelma- tai Salkkupäällikkö / Certified Senior Project/Programme/Portfolio Manager” tai Certified Senior Agile Leader.
Sertifikaatin voimassaolo ja uusiminen
Sertifikaatti on voimassa 5 vuotta. Uusintahakemus tulee jättää aikaisintaan kuusi (6) kuukautta ennen sertifikaatin voimassaolon päättymistä ja se on jätettävä viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluessa siitä, kun sertifikaatin voimassaolo on päättynyt. Uusinnassa hakijan on esitettävä näyttöä siitä, että hän on kuluneen viiden (5) vuoden aikana toiminut 30 kuukautta kyseisen ammattialan ja tason vaativuuden täyttävissä tehtävissä. Tämän lisäksi hänen on esitettävä näyttöä jatkuvasta osaamisen kehittämisestä – vähintään 35 tuntia vuodessa, eli 175 tuntia viiden vuoden aikana. Kehitä osaamistasi esimerkiksi webinaareilla, kursseilla, konferensseilla, luennoilla, ammatillisia artikkeleita kirjoittamalla, itseopiskelulla ja ammatillista kirjallisuutta lukemalla.
Voit tarkistaa sertifikaattisi voimassaolon IPMA:n sivuilta. Huomioithan, että sertifikaatin voimassaolo ilmoitetaan muodossa MM/DD/YYYY.
Ammattialaa voidaan vaihtaa sertifikaatin uusimisen yhteydessä. Ammattialalla tarkoitetaan ICB:ssä määritettyjä ammattialoja: projekti, ohjelma, salkku ja Agile Leader. Vaihdon voi tehdä ainoastaan saman tason toiseen sertifikaattiin. Ammattialaa vaihtaessa hakijan tulee uusintahakemuksessa osoittaa, että hänellä on viimeisen 5 vuoden ajalta vähintään 30 kuukautta kokemusta uudelta ammattialta voimassa olevan sertifikaatin tasolla.
Sertifikaatti uusitaan sähköisesti. Hakemukseen liitetään vapaamuotoinen CV ja vaadittu liite, jotka palautetaan sertifiointijärjestelmään. Ohjeet uusintahakemukseen ja tarvittava liite löytyvät alla olevista linkeistä.
Lataa ohjeet uusintahakemukseen täältä.
Lataa tarvittava liite
Muista valita sähköisessä hakemuksessa sertifiointitaso B, jotta hakemuksesi ohjautuu oikeaan arviointiin.
Täytä sähköinen hakemus sertifiointijärjestelmässä.